Fördomar

Godmorgon i ottan alla trevliga människor, hoppas ni sovit gott. Här sitter jag med ciggen i högsta hugg och kaffekoppen i andra handen sen halv sjutiden och filosoferar lite. Sitter och funderar lite över hur många människor det är som har fördomar angående olika hundraser. Vill först bara poängtera att jag har full förståelse för att en del är rädda för hundar och att jag och Michelle alltid håller våran hund i stramt koppel intill kroppen på promenader bland folk. Freja får inte göra hopp och skutt mot andra, och hon fick redan som liten valp lära sig att umgås med barn i alla åldrar, samt att inte hoppa upp på andra vid möten utomhus. Detta fick hon lära sig allra först med tanke på hur stor och bamsig hon kommer att vara som fullvuxen. Men det jag stör mig lite på är den allmäna uppfattningen om att alla sk "kamphundar" är totalt livsfarliga. Det är inte hunden som är livsfarlig - det är alltid ägarens fel. Med rätt ägare är ingen hund farlig, och med fel ägare är vilken hund som helst farlig.  



Här har vi Freja på en bild som är tagen för några dagar sedan. Hon är 8 och en ½ månad gammal. Visst är hon stor, kraftig, muskulös och rätt biffig, men man kan ju tydligt se att det är en valp. Någorlunda hundvana människor kan ju även vid blotta åsynen av hunden se dess vänligt sinnade kroppspråk. Snälla ögon, öronens ställning och avslappnade attityd. När Freja möter andra hundar, spelar ingen roll vilken hund, så sätter hon sig direkt och väntar. Hon skäller aldrig, inte ens om aggressiva hundar skäller på henne, hon rusar aldrig på, hon kan leka med alla, stora som små raser, med
tikar likväl som hanar och med valpar likväl som vuxna. Hon anpassar sig alltid till den andra hundens storlek i leken.

           

Saker som sitt, ligg, vacker tass, high-five, rulla runt osv har hon kunnat sen hon var liten. Men nu går vi på kurs med Freja för att grundlägga den sk vardagslydnaden. Han ska kunna stanna, gå fot och bara ta saker på kommando tex. Jag och Michelle övar i genomsnitt ca 2 timmar om dagen med henne, och hon är jätteduktig och lättlärd. Vi kommer även att gå många fler fortsättningskurser med henne. Det måste vi, det är vår skyldighet som hundägare, med tanke på att hon är den största (storleksmässigt) bland de hundraser som räknas till de sk kamphundarna.

Det jag tycker är så synd och tråkigt är att så många andra (inte alla) människor som själva är hundägare, inte verkar ha en aning om hur hundar fungerar. Som om dom anser att just deras hund inte behöver någon uppfostran bara för att det är en golden eller en tax och därmed inte är "en farlig hund".  Just dessa personer är också dom som inte kan tyda andra hundars kroppsspråk, utan tar stora svängar förbi Freja, fastän hon med hela sin kropp tydligt visar hur vänligt sinnad hon är. Detta gäller självklart inte alla, för Freja har hur många hundkompisar som helst. Jag tycker bara det är trist med den attityden hos vissa. Freja är världens snällaste, och en mer psykiskt stabil hund får man leta länge efter.



Ja, så här uppfattar nog en del våran Freja. Men inget kan vara mer fel. Hon har inga vakttendenser, hon skäller inte över någonting och hon har aldrig visat någon aggressivitet. Tvärtom - hon älskar allt och alla :)

Kommentarer
Postat av: Andreas

Jag vet hur det är tyvärr vet inte hur många diskutioner man har haft med folk om pitbull. Men det brukar sluta med att dom e väldigt förvånade när man har berättat en heldel om rasen som inte står i media när dom smutskastar raserna och då brukar dom få en helt annan syn på rasen:) Sen brukar det räcka att dom träffar Schooban i 10min så e dom helt kära och ser hur en pitbull ska vara mentalt och psykiskt:) Tyvärr finns det så många som skaffar en "kamphund" som inte ska ha en hund överhuvudtaget som gör så att raserna får dåligt rykte. Personligen tycker jag att det borde införas någon form av typ hundkörkort som bevisar att man e kapabel till att ha en hund. FÖr det är som du skriver att allt beror på ägaren man kan få vilken hund som helst att bli förstörd när den missköts. För kollar man på statistiken med hundar som biter mest så är det golden och cockerspaniel som toppar den listan och terriern hamnade på 10e plats och då var det alla terrier raserna inte bara pitbull, amstaff, stafferd, men det verkar inte folk förstå. Sen har vi ju alla rövhål till massmedia som förstorar upp något så fort en "kamphund" har gjort något men det skrivs alldrig något om någon annan ras konstigt va? om dom nu skulle skriva något om någon annan ras så står det typ 2små rader med text som man knappt kan läsa och när en "kamphund" gör något så hamnar dom på första sidan och på alla löpsedlar.

2008-09-14 @ 15:08:14
Postat av: Michelle

Du förklarar allt så bra.. En gudagåva..

2008-09-15 @ 22:30:38
URL: http://michellel.blogg.se/
Postat av: Anonym

HaHa din dotter ser ut som en riktig KARL. Blev nog något fel vid födseln där, hon borde fått snopp för fy fan va stor o ful hon är Hon ser exakt ut som sin pappa ju.



En kille dom inte kan förneka sin dotter iaf. Grattis Lotta

2008-09-17 @ 11:24:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0